top of page
  • Writer's pictureTorben Folkmann

Tigerens År

Tigeren, i Vietnam kendt og omtalt som den indokinesiske tiger, er af familien ”Panthera Tigris” på latinsk og på vietnamesisk kaldes den flere forskellige navne som: ”cop – hum – ong ba muoi – kenh og khai.”


I Vietnams vilde natur blev tigeren sidst set i naturparken Pu Mat tilbage i 1999 og antages derfor at være uddød i vild natur i landet.


Ikke desto mindre vender den tilbage hvert 12 år, i hvert fald i den vietnamesisk-asiatiske månekalenders zodiac, og dermed et afgørende element i forståelsen af det vietnamesiske nytår.

TET kaldes fejringen, Nytåret, hvor man går fra et dyre-år til et andet, som vi går fra et årstal til et andet i solkalenderen


Hvert 12 år fordi zodiacen består af 12 år med et specifikt dyr knyttet til hvert år, som alle vender tilbage i den samme cyklus: Rotte, Bøffel, Tiger, Kanin/Kat, Drage, Slange, Hest, Ged, Abe, Hanekylling, Hund og Gris og så forfra igen.


2022 er tigerens år som den var det i 1914, 1926, 1938, 1950, 1962, 1974,1986, 1998, 2010 og så igen her i 2022, hvor tigerens år strækker sig fra 1-2-2022 til 21-1-2023.


Rækkefølgen af dyr har sin helt egen legende i flere forskellige udgaver:


Jadekongen ønskede at organisere tiden og afviklede derfor et væddeløb med deltagelse af dyr, som undervejs skulle passere en flod og de tolv første der krydsede den og ankom til ham .ville udgøre zodiacen.


Undervejs til floden mødte rotten en lille gruppe af de andre dyr: hesten, bøflen/oksen og tigeren og bad dem om hjælp. Tigeren, og hesten afslog, men den godmodige bøffel/okse tilbød sin hjælp og lod rotten sidde på sin ryg, medens den svømmede over floden. Vel ovre på den modsatte bred sprang rotten i land og ankom som den første efterfulgt af bøflen og tigeren på tredjepladsen. Katten, alt for lille til det strømmende vand, kom over ved at springe fra sten til sten og blev altså nr. fire.

Til stor forundring kom dragen først ind på femtepladsen, - af den smukke grund den havde brugt tid på at hjælpe andre dyr. Hesten kom, som det kraftfulde dyr det er, til gengæld let igennem det strømmende vand, men lige inden flodbredden blev den skræmt af slangen, som så overtog sjettepladsen med hesten nu som syv.


Geden, aben og hanekyllingen kom i fællesskab over på en tømmerflåde og vel ankommet til den modsatte bred besluttede abe og hanekylling at geden, pga. af dens venlighed, skulle have ottende pladsen efterfulgt af aben og hanekyllingen på de næste pladser.


Hunden, som jo ellers er en god svømmer, kom ind på elvtepladsen, fordi den brugte alt for meget tid på at lege i vandet og grisen endte på tolvtepladsen, fordi den som en anden livsnyder både ville spise og sove, inden den svømmede over.

Sådan gik det til, sådan har det været lige siden og vil utvivlsomt være det frem over i vietnamesernes smukke spirituelle liv.

Så læs med hvis I er født i et af Tigerens År, men alle andre må også gerne. For kommende generationer bliver 2034 det næste ”Tiger År.”


Som et stjernetegn siges, at kunne fortælle om grundlæggende træk hos mennesker, gør det samme sig gældende for dyrene i den vietnamesiske zodiac.


Hvert tegn er naturligvis, i symbolform, knyttet til dyrets karakteristika og det enkelte menneske og dets forhold til sig selv og omverdenen. På mange måder som vi kender det fra den vesterlandske astrologi og stjernetegn.


Mennesker født i Tigerens År beskrives ofte som værende stolte og modige, udviser tapperhed og er eventyrlystne med stærk personlighed og finder ofte på at gøre usædvanlige ting som indebærer en vis risiko. Men også, som man ser det i en familie af tigre, der lever sammen, tæt knyttet til og omsorgsfuld over for familien og sine børn, hvor de udviser tillid, loyalitet og respekt.

En beskrivelse der i den graf matcher vietnamesiske familiemønstre båret af konfucianisme og buddhisme.


Mennesker født i et Tigerår har 1-3 og 4 og alle andre tal sat sammen af de tre som deres lykketal og deres lykkefarver er blå, grå og orange og lykkeblomster er cineraria og gul lilje.


Livet skal, også symbolsk, være i balance, derfor er der naturligvis også symboler, som trækker i den modsatte retning. 6-7 0g 8 og alle andre tal sat sammen af de tre, er deres tal forbundet med uheld og farven brun, anses også at bringe ulykke.


Som den vesterlandske astrologi og stjernetegn, er det naturligvis symbolik og åben for individuel fortolkning, - ikke en ufravigelig sandhed.


Ser man på modpolen til de positive symbolske værdier, siges det at mennesker født i Tigerens År, er tilbøjelige til ikke at være specielt diplomatiske, men klø på med deres egne ideer. Kan være meget ambitiøse og hurtigt opgive ensformigt arbejde og ses derfor ofte i store virksomheder, hvor de kan vise sig selv og talenter frem for mange, uden at tage hensyn til disse.


Overtro, tro og håb er forbundet med zodiacen og dens dyr. I en tid med pandemi og covid-19 er de første forudsigelser, eller tro og håb om man vil, allerede formuleret. Året før, i 2021, Oksens år kom vaccinen mod covid-19 til verden og i 2022, i Tigerens år, håber og tror man at det magtfulde dyr symbolsk vil bringe helbredelse og glæde tilbage til verden.


Tigerens store poter har for længst sat sine sidste spor i den vilde vietnamesiske natur. Hvor længe den vil fortsætte med at sætte sine spor og aftryk i vietnamesernes familie- og spirituelle liv, er et åbent og uvist spørgsmål






Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page