top of page
  • Writer's pictureTorben Folkmann

Stærk tobak

Updated: Apr 26, 2021


”Ryger de hash?” er det klassiske spørgsmål, når vi ser vietnamesiske mænd der ryger af et 40-60 cm. lange bambusrør. Kvinder ryger os af det klassiske rør, men primært på landet og oppe i bjergene


Lad mig med det samme slå fast at det er ikke hash der ryges, ikke i det åbne og offentlige rum i hvert fald. Alene af den grund at straffen for brug euforiserende stoffer er voldsom høj i Vietnam, i værste fald dødsstraf, ikke dermed sagt at der ikke bruges euforiserende stoffer i landet.


Thuoc lao hedder tobakken, de ryger, eller nicotiana rustica spm de højpotente blade med et pænt højt nikotinindhold hedder på latinsk, der kan faktisk være op til ni gange mere nikotin i bladene end i traditionel tobak. Thuoc lao kan oversættes til ”tobak/narko” fra Laos”, så lidt om snakken er der.

Selve bambusrøret er en vandpibe som på vietnamesisk hedder dieu cay, eller ”bondens bambuspibe” og når man ryger af den, tager man typisk kun en af de heftige indhaleringer, inden man puster ud og stiller det fra sig igen. Dieu cay er den mest almindelig og mest brugte af de tre typer vandpiber man kan se anvendt i Vietnam.


Brugere af tobakken beskriver at de, i en eller anden form, kortvarigt bliver ”høje” af tobakken, et fænomen der på vietnamesisk kaldes ”phe.” Selv mangeårige og hærdede rygere beskriver det som en mildest talt voldsom oplevelse, som nok også er forklaringen på, at den stærke tobak bliver erstattet med mere almindelig tobak, især uden for de nordlige og bjergrige områder. Er man ikke til at ryge tobakken, ja så kan den faktisk bruges, på samme måde som vi bruger skrå.


Som besøgende i landet ser man typisk dieu cay på fortovet og især ved udskænkningssteder af øl, kaffe og grøn the. Mange steder kan det ligefrem være en service over for kunderne at bambusrør og tobak er til fri afbenyttelse. Men de ses f.eks. også benyttet af cykeltaxaerne, kaldet cyclo, som har røret stukket ned bag passagersædet, hos små virksomheder der arbejder på fortovet etc.

Stik imod den vestlige fornuft og sundhedsovervejelser der siger, vi aldrig skal begynde at ryge eller stoppe, hvis vi er begyndt, ja så er ægteskabet mellem thuoc lao og dieu cay en del af den vietnamesiske kultur. Oprindelsen er tåget som tobaksrøgen, om end det er rimelig sikkert, at tobakken oprindeligt kommer fra Laos, hvad navnet jo også mere end antyder. Hvornår tobak og bambuspibe bliver forenet, er til gengæld mere uvist, dens betydning er omtalt i folkesange og pibe og tobak blev tidligere tilbudt gæster som en gestus. Bambus er det ultimative materiale, fordi det påvirker røgens aroma, ligesom rørets længde sammen med materialet giver, ifølge rygerne, røgen en delikat aroma. Sidst, men ikke mindst, tillægges lyden fra vandet inde i piben en stor del af nydelsen og oplevelsen af at ryge dieu cay.


Det er ikke for nybegyndere.


Comentarios


Los comentarios se han desactivado.
bottom of page