top of page
  • Writer's pictureTorben Folkmann

Phan Thiet - Duc Thang Ward

Updated: Apr 2, 2021


Er et af de mere traditionelle og lokale distrikter i Phan Thiet, med et netværk af atmosfærefyldte smalle gyder kaldet ”hem,” som mod nord og nord-øst afgrænses af Trung Trac Street og så floden som skærer sig igennem byen. Et besøg her tidlig morgen hvor døre og porte åbnes og by og mennesker strækker sig efter natten, er fuldstændig umulig at beskrive, hverken med ord eller billeder. Det skal opleves respektfuldt. Noget nær som at træde ind i hjemmene, deltage i morgenritualer, voksne der tager på arbejde og børn der finder vej til skole alene eller på motobike, cykel eller hånd i hånd med et familiemedlem. Se gadekøkkener der fyldes, som deres dufte og suppekedlers dampe fylder de smalle gyder, er en helt enestående oplevelse også for de lokale, fremmede, her ses turister aldrig, det er helt åbenlyst.

Godt og vel for enden af Trung Trac Stree og floden ligger byens fiskemarked, hvor en ret så markant mængde af byens traditionelle blå fiskebåde i træ, afleverer nattens fangster fra bugten og farvandet ud for Phan Thiet. De svimlende mængder af fisk går til videresalg til restauranter, andre markeder, forarbejdning i fiskeindustrien etc.


Det er hardcore virkelighed og hverdag alle ugens dage for alle involverede parter, hver dagtime og store dele af natten. Arbejdsfordelingen er lige så skarp, som sollyset der i et nærmest magisk skær rammer både, kajkant, mennesker og moler ved solopgang. Mænd tager sig af nattens liv på bådene, kvinder af den tidlige morgens liv på molen. Sådan er tro og overtro og sikkert også forskellen på hårdt fysisk arbejde. Glem alt om traditionelle jyske fiskeauktioner.


Markedet er et sansebombardement af farver, dufte og lyde, er tætpakket med hårdtarbejdende primært kvinder, fyldte farverige fiskekasser, gigantiske isblokke, trækvogne, motorcykler, høje råb og puffen og masen. Her er omdrejningspunktet kvinder solidt plantet på en stol med en blok og en regnemaskine og i hånd, lomme eller kasse anselige mængder af kontanter, som med jævne mellemrum skifter ejer. Foran sig rækker og stabler af kasser med fisk og evt. hjælpere til at slæbe til og fra. Motorcykler, små kassevogne og cykloer ankommer og kører igen i en lind strøm ad havnens port. I løbet af de første 2-3 timers dagslys er det slut. Bygninger, både og mennesker gør klar til en ny nat og morgen. Markedet er blottet for turister, det optimale tidspunkt for besøg er fra 5.00-7.00, gør sikkert sit til det. Lige så sikkert er det også at et besøg i Phan Thiet ubestridt skal indeholde et besøg på fiskerihavnen og markedet, på lige nøjagtig det tidspunkt.

Van Thuy Thu Temple på Ngu Ong Street, hvalgaden, er Phan Thiets ældste tempel og på samme tid også museum. Den første bygning blev opført 1762, hvor området var en fiskelandsby kaldet Thuy Tu. Templet er dedikeret til Ca Ong, hvalen, også kaldet Nam Hai og rummer utallige hvalskeletter, det ældste er anslås at være ca. 120 år gammelt fra en 22 m lang hval på ca. 65 ton. Som traditionen byder det, vender facaden på templet mod øst og vandet og taget dækket med Yin &Yan tagsten. Hovedalteret har tre statuer, naturligvis Nam Hai og så Thuy Long Than Phi ”Fruen der overvinder havet” og Thai Hieu Tien Su ”forfædrene”. Museet er endnu et fornemt eksempel på hvalens spirituelle betydning for befolkningen ved kysten, der begraver og tilbeder de hvaler der, af den ene eller anden grund, kommer i land hvert år. Templet og museet rummer desuden en del genstande der beskriver Phan Thiets udvikling som fiskerby, samt en del genstande fra Nguyen-dynastiets tid som kongehus.


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page