top of page
  • Writer's pictureTorben Folkmann

Lagunen Lap An


Køreturen fra den gamle kongeby Hue via Da Nang til den gamle silke- og handelsby Hoi An i Midtvietnam er fyldt til bristepunktet med utallige og meget forskellige oplevelser. Alene de tre byer er mildest talt som nat og dag, hvor Hue og Hoi An byder på historiske bymiljøer optaget på Unesco`s Verdensarvliste og Da Nang på moderne og hektiske storbyoplevelser med skyskrabere i glas og stål.


Fra Hoi An og nord på, hvor man rammer bjergene på den anden side af Da Nang, løber vejen langs nogle af Vietnams mest berømte strande og af samme årsager et af de mest koncentrerede turistområder i Vietnam, - det ændrer ikke det mindste på, at udsigten over Øst-havet og til bjergene er blændende smuk.

På den anden side af bjergene er landskabet præget af rismarker og andet landbrug, bugte med fiskeri og større og mindre byer, her er det lokalt liv, som folder sig ud, inden man via Highway 1 kører ind i provinsen og byen Hue.


Midt på strækningen sådan ca. midtvejs, som en smuk perle i en østers, ligger den blændende smukke lagune Lap An, den ubestridt mest komplekse naturoplevelse på strækningen mellem byerne.


Omgivelserne er storslåede med de to bjergpas Hai Van og Phu Gia, bjergkæden Bach Ma på den ene side og Lang Co-stranden og fiskerlandsbyen Lang Co ud til Øst-havet på den anden.

Bjergtinderne i Bach Ma strækker sig 1250 m. op imod den midtvietnamesiske himmel og markerer et af de mest spændende og oversete steder i Midtvietnam, for udlændinge som er på besøg i landet.


Sådan har det ikke altid været. I 1932 valgte den franske ingeniør Girard bjergkædens højeste punkt til at være rammen for en bjergstation for det franske kolonistyres administration i den nærliggende by Hue. En vej blev anlagt og i 1937 stod 139 villaer klar til prominente franskmænd. Storheden både faldt og forfaldt, ruiner står tilbage, men vietnameserne valfarter nu til området for at nyde og opleve nationalparkens 220 km2 smukke natur og svalende temperaturer, når Vietnam er varmest.


Bjerge og bjergpas, Øst-havet, landsby og sandstrand, østers- og rejeproduktion, to tunneller og to broer, er rammen for enten et kort stop undervejs eller et ophold på en dag eller to ved den smukke lagune. Gerne i eller ved fiskerlandsbyen Lang Co som ligger ret så pittoresk placeret ved lagunens munding ud til Øst-havet.

Lagunen, som også er kendt under navnet An Cu, dækker 8 fascinerende km2 og kyststrækningen rundt om lagunen, dækker ethvert behov for lokale oplevelser, hos en befolkning som stadig ernærer sig med fiskeri og produktion af østers og rejer, perleproduktion og fiskekonserves. Rammer man de rigtige tidspunkter, er det en sjælden stor oplevelse at se dem gå rundt i vandet, eller tømme deres slanke smalle både for mængder af de østers som de dyrker på brugte dæk fra motorcykler


De ultimative tidspunkter at besøge lagune og landsby på er morgen og tidlig formiddag og sen eftermiddag og aftenen, især i tiden lige op til solnopgang og solnedgang. Er man i området på det tidspunkt, forstår man, hvorfor det er et yndet sted for fotografer, det er intet mindre end forrygende. Ikke kun for at opleve og tage billeder af naturen, men også fordi det er på det tidspunkt, at lokalbefolkningen er mest aktiv med aktiviteter på og omkring lagunen og i landsby og på strand.


En smuk legende er knyttet til fiskelandsbyen Lang Co og Lap An og er endnu et eksempel på hvalens betydning for lokalbefolkningen på Vietnams kyststrækning.


Lang kan betyde “grav” og “Co” “kvinde/hende” og har sit navn fra fortællingen om en død hunhval som skyller op på stranden hvor landsbyen er nu og indbyggerne som begraver den. En kvinde i landsbyen drømmer hun møder en ældre kvinde som leder efter sin unge datter. Næste morgen, da hun går langs kysten, ser hun en hval svømme frem og tilbage langs kysten, som leder den efter noget. Det fortæller hun en af de ældre fiskere i byen og de opfører et gravsted for den døde hval. Da det står færdigt, svømmer hvalen væk og de forstår at de var moderhvalen til den døde hval og at det var budskabet i kvindens drøm. Siden da har landsbyen, ifølge legenden, heddet Lang Co.




Comentários


Os comentários foram desativados.
bottom of page