top of page
  • Writer's pictureTorben Folkmann

Øst-havets salt


Påklædningen er alt andet end traditionelt arbejdstøj til arbejde i den bragende sol, som tidlig morgen sniger sig frem i horisonten og begynder at kaste sin varme ud over mennesker og hav. Kvinder i spraglet tøj i utallige farver som dækker hele kroppen, en klassisk konisk non la hat på hovedet, maske for ansigtet, gummihandsker og alt fra bare fødder til gummistøvler. Mænd er tilsyneladende mere modige, eller er de blot mindre forfængelige, når de ses i både korte bukser og bare arme, joggingsko og smarte kasketter på hovedet.


Solen dikterer arbejdstiden, som derfor starter timer før de første af solens stråler viser sig på morgenhimlen. Omkring kl 04.00 dukker de første arbejdere, mænd og kvinder, ud af nattens sidste mørke og tager hul på de næste 4-5 timers hårde fysiske arbejde i de uendelige bassiner med havvand og salt. Ekvilibristisk og styrkefuldt skovler de trillebøre fulde af salt og skubber dem tungtlastede ad de smalle jordvolde som omkranser bassinerne.

Salt har været en del af menneskets liv fra årtusinder før vores tidsregning. Tæt forbundet med saltudvindingsanlæg, ved havet og i jorden, har saltet banet sin vej gennem oceaner, ørkner, bjerge og uendelige sletter. Lige så tæt forbundet med dramatiske fortællinger som har udspillet sig langs kyster og flodbredder blandt rige købmænd og fattige smuglere i Europa, Afrika, Asien, Amerika, hvor saltet har krydset utallige kulturer og spundet sit net i sociale, kulturelle, økonomiske og religiøse aktiviteter, påvirket forbrugere, traditioner, overbevisninger, myter og legender.


”Solen, vinden og havet” er de tre arbejdsgivere som i århundreder, i samspil med mennesket, har skabt det hvide, livgivende salt langs Vietnams kyster. Saltudvinding fra havvand finder sted i stort set samtlige provinser med adgang til havet, hvor udvinding fra havvand har sit primære udspring på kysten i det centrale og sydlige Vietnam.

Havet leverer generøst det saltrige vand, solen og de varme vietnamesiske vinde udfører arbejdet og sørger for inddampningen af vandet, som gavmildt udskiller de smukke hvide saltflager. De store bassiner fyldes med havvand og i løbet af ca. 7-10 dage, er saltet klat til at blive høstet. Mennesket overtager nu naturens arbejde, træder ned i de tørlagte og nu saltfyldte bassiner, der rives, så det minder om arbejdet med en nyklippet græsplæne. Saltet samles først i mindre bunker eller lange baner ude i bassinerne eller på jordvoldene der skiller bassinerne, inden det køres og bæres til opsamlingssteder, hvor det afhentes til videre forarbejdning. Den ypperste er absolut ingen raffinering, - blot det fineste og vidunderligt rent smagende mineralrige havsalt, dyrket og høstet efter århundreder gamle traditioner, en kulturformidler af de fornemste.


Som besøgende skal man kende sin besøgstid, fordi saltsæsonen hænger nøje sammen med den tørre sæson i Vietnam. På baggrund af Vietnams to klimazoner er der også forskellige høstperioder for hvornår vandet inddampes og saltes udskilles, men typisk er årets første 4-6 måneder det bedste tidspunkt i det centrale og sydlige Vietnam.

I den periode bliver havets salt til livets salt, skaber arbejdspladser og indtægter og dermed mad på bordet for de hårdtarbejdende familier som er involveret i saltproduktionen. Som besøgende må man ikke forvente, at saltarbejderne giver sig tid til at fortælle og forklare. Årsagen er åbenlys, der skal arbejdes effektivt, i de få timer det står på om morgenen og så i et erhverv hvor man er 100% afhængig af vejret og sidst, men ikke mindst, helt enkelt fordi de fleste, ja stort set alle, ikke taler engelsk.


Så vær respektfuld med forståelse, for at vi er gæster, på det der er deres arbejdsplads og indtægtskilde, så vil de også respektere os.


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page