top of page
  • Writer's pictureTorben Folkmann

Banegården i Binh Thuan

Updated: Nov 24, 2021



Store oplevelser finder jeg ofte i det jeg vil kalde små rammer. I Vietnam sker det ret så ofte for mig der hvor vietnameserne bor, arbejder, lever, spiser, oplever og er sammen. I det her tilfælde når de er på rejse i tog og derfor kommer ud og ind ad banegårde. Det kunne i princippet være på hvilken som helst banegård i Vietnam, i det her tilfælde er det dog banegården i Binh Thuen, tæt på Det Sydkinesiske Hav og kystbyen Phan Thiet.


Officielt hedder den Ga Binh Thuan, Ga betyder i det her tilfælde banegård. Kan også betyde fem andre ting, kylling f.eks. Det kommer an på udtalen og ved skriftsprog, de små tegn sat rundt omkring ord og bogstaver. Så det kan være en god ide at øve sig bare lidt i at udtale ga, når det skal betyde banegård. Det kan hurtigt blive lidt fjollet at bestille en taxa og bede om at blive kørt hen til den lokale kylling




Før i tiden var banegården kendt under navnet Ga Muong Man og man kan stadig se det gamle navn anvendt i forskellige sammenhænge. Uanset navn, er banegården stadig en af stationerne på den 1726 km lange nord-syd strækning fra hovedstaden Hanoi i Nordvietnam til metropolen Ho Chi Minh City, (jeg foretrækker nu at kalde den Saigon) i Sydvietnam. Dengang opkaldt efter navnet på kommunen den ligger i, som, hvis jeg skal være meget præcis, er beliggende i Ham Thuan Nam District i provinsen Binh Thuan, som banegården altså senere får navn efter.


Stationen servicerer kystbyen Phan Thiet, hvis man ankommer med tog fra nord-syd strækningen. Phan Thiet har sin egen banegård, men serviceres kun af andre lokale toge, f.eks. fra Saigon. Phan Thiet ligger blot 12-13 km fra stationen Ga Binh Thuan. Læs evt. mine artikler om Phan Thiet og området rundt omkring byen, den er så meget mere end blot hoteller ved vandet. Mit forslag er naturligvis, at uanset hvor I kommer fra i Vietnam, så tag toget byen. Banegården Ga Phan Thiet har de samme kvaliteter som Ga Binh Thuan.




Togrejser og banegårde er en af dørene ind til utallige lokale oplevelser. Som farten på togene, bør man sætte sit tempo ned, møde op i god tid, åbne alle sanser og møde vietnameserne og det der nu sker med et åbent sind. Drik en kop kaffe eller få en kold Saigon Beer på dåse, køb et sprød fyldt brød banh mi eller en skål nudelsuppe. Sæt jer på en lille plastikstol tæt på vietnameserne så I kommer snak med dem og tingene sker helt af sig selv.


Så kommer store og smukke lokale oplevelser til jer i de små rammer.




Comentarios


Los comentarios se han desactivado.
bottom of page